IDEXX Laboratories nezjistil žádné případy COVID-19 u domácích zvířat

ByOndrej Rychlik

IDEXX Laboratories nezjistil žádné případy COVID-19 u domácích zvířat

Tisíce testovaných psích a kočičích vzorků dosud neodhalily žádné pozitivní výsledky

WESTBROOK, Maine, USA, 13. 3. 2020–Společnost IDEXX Laboratories, Inc. (NASDAQ: IDXX), globální lídr v oblasti veterinární diagnostiky a softwaru, dnes oznámila, že u domácích zvířat dosud nezaznamenala žádný nález koronavirového kmene SARS-CoV-2, zodpovědného za epidemii respiračního koronavirového onemocnění 2019 (COVID-19) u lidí. Společnost v rámci validace veterinárního diagnostického testu na virus COVID-19 otestovala tisíce psích a kočičích vzorků. Materiály použité pro vývoj a validaci testů byly získány ze vzorků zaslaných referenčním laboratořím IDEXX na PCR testy.

Tyto nové výsledky jsou v souladu s aktuálními odbornými poznatky, že se choroba COVID-19 primárně přenáší mezi lidmi, a také s doporučením, aby domácí zvířata na tento virus nebyla testována. U psů nebo koček s respiračními potížemi doporučujeme kontaktovat veterinárního lékaře, aby otestoval běžnější respirační patogeny.

„Pokud by přední zdravotnické orgány oznámily, že je testování domácích zvířat na chorobu COVID-19 klinicky potřebné, IDEXX je připraven uvést na trh test IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR™,“ řekl Jay Mazelsky, prezident a generální ředitel společnosti IDEXX Laboratories. „Domácí zvířata jsou důležitými členy našich rodin a chceme, aby byla i nadále zdravá a v bezpečí. Onemocnění COVID-19 a zdravotní stav domácích zvířat budeme nadále sledovat pomocí celosvětové sítě našich referenčních laboratoří a uvidíme, jak se situace bude vyvíjet.“

IDEXX Reference Laboratories je globální sítí více než 80 laboratoří, které mají společný cíl – rozvíjet péči o domácí zvířata. Společnost bude i nadále hledat nové cesty, jak přispět ke zdraví a pohodě domácích mazlíčků, lidí i hospodářských zvířat. Zákazníci z celého světa mohou využít služeb sofistikované sítě veterinárních referenčních laboratoří ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, Japonsku, Jižní Koreji, JAR, Brazílii, na Novém Zélandu a po celé Evropě. Tyto laboratoře nabízejí nejúplnější a nejmodernější škálu diagnostických testů v oboru.

Nejaktuálnější informace o chorobě COVID-19 a riziku jejího přenosu naleznete na speciálních stránkách amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocíAmerické asociace veterinárních lékařů nebo Světové organizace pro zdraví zvířat. Další informace naleznete na webových stránkách IDEXX na adrese idexx.cz/covid19.

O společnosti IDEXX Laboratories

Společnost IDEXX Laboratories, Inc. je na seznamu S&P 500® a je lídrem v inovacích veterinární péče. Veterinářům z celého světa nabízí širokou škálu diagnostických a informačních produktů a služeb. Její produkty usnadňují veterinářům poskytování vyspělé zdravotnické péče, zvyšují efektivitu jejich ambulancí a přispívají k ekonomice jejich provozu. IDEXX je také světovou jedničkou v informacích a diagnostických testech pro hospodářská zvířata a drůbež a v testech kvality a bezpečnosti vody a mléka. Společnost sídlí v USA (Maine), zaměstnává více než 9 000 lidí a nabízí své produkty zákazníkům ve více než 175 zemích.