Podávání léků Vašemu pacientovi doma

ByOndrej Rychlik

Podávání léků Vašemu pacientovi doma

Vážení klienti,
v poslední době se stále setkáváme s praxí špatného až zcela nesprávného zacházení s léčivy, které jsme pro léčbu pacienta vydali. Dovolím si zde proto připomenout několik zásad, jejichž dodržování prospěje nejen Vašemu pacientovi, ale dost možná i jiným.  Primárně se text týká antibiotik, ale naprostá většina zásad je obecných:
1) Dodržujte předepsané dávkování, a to jak z hlediska množství daného léku, tak času podání
2) V případě, že pacient lék vyzvrací, nebo vůbec nepozře, přijeďte.
3) Dodržujte celkovou délku podávání.
4) Nenasazujte antibiotika svému zvířeti sami bez předchozí konzultace.
5) Proexspirované, či obecně nevyužité léky nikdy nelikvidujte jako komunální odpad, vždy je vraťte zpátky nám, nebo je odevzdejte v lékárně.
V Evropském parlamentu se stále objevují návrhy, které se vůbec snaží omezit až zcela zabránit používání antibiotik u zvířat. A nejen u zvířat hospodářských. Všech zvířat. Hlavním argumentem je vytváření potencionálně rezistentních kmenů bakterií, které pak u pacienta člověka mohou mít fatální důsledky. Já si opravdu nemyslím, že kardinální problémy s narůstající rezistencí některých bakteriálních kmenů pochází z veterinární medicíny. Ovšem bez odpovědného zacházení s nimi budeme „tahat vždy za kratší konec provazu“. Aby se tak nestalo záleží na každém z vás. Striktní dodržování výše uvedených zásad je ku prospěchu všem
Ondřej Rychlík